SPRIKK | Delftsestraat 9D | NL-3013AB | Rotterdam | The Netherlands | +31(0)10 8208570 | email hidden; JavaScript is required | newsletter

Zwitsers paviljoen

Ontwerp voor het Zwiters paviljoen voor de wereldexpo van 2010 in Sjanghai.

Het ontwerp zelf is een naar alle zijden open plein of agora die met schaduw wordt voorzien door een op zuilen rustend dak. Het open character voorkomt de expo-typische wachtrijen. Een watercyclus met warmtewisslaar in de grond zorgd voor subtiele koudestraling vanuit vloer en plafond. De tentoonstelling zelf heeft de character van een ´instant democracy´ Bezoekers worden gevraagd om op elkaars stellingen en meningen te stemmen en te reageren. Dit kan zowel in publiek als ook anoniem via de eigen mobiele telefoon of vanuit een van de beloopbare zuilen.
Het wedstrijdreglement vroeg om een ontwerp met betrokkenheid van de hoofdsponsor (een beton fabrikant) enerzijds en om een duurzame benadering anderzijds. Een klaarblijkelijke controverse voor een gebouw dat voor amper een half jaar zal worden gebouwd. Wij kwamen daarom met het voorstel om PET plastic als bouwmateriaal te gaan gebruiken. PET kent in Zwitserland een bijzonder efficiente cyclus van recycling die de promotie zeker waard zou zijn. Bij het bouwen met PET had het materiaal na afloop weer compleet en zonder downcycling in de omloop terug kunnen worden gebracht.

project: prijsvraag, geselecteerd voor de 2e fase, 5e prijs.
opdrachtgever: Schweizerische Eidgenossenschaft
constuctie: Staubli, Kurath und Partner AG
installaties: Transsolar
curatoren: Max Spielmann, Andrea Itten, Peter-Paul Kubitz
projectleider: Max Rink
team: Philippe Müller